14. lipanj 2019

Zbog greške suda država mora platiti 1.9 milijuna kuna

Kad državni službenici pogriješe, krivnju ne snose oni, već se ona ravnomjerno podijeli za sve porezne obveznike. Zbog greške Općinskog suda u Puli, općina Medulin je ostala bez mogućnosti da ovrši firmu koja joj je bila dužna više od pola milijuna kuna. Dug je u međuvremenu narastao na 1,9 milijuna kuna s kamatama. Sada će, prema presudi Općinskog suda u Rijeci, odštetu zbog toga platiti Republika Hrvatska, odnosno porezni obveznici. Prema Zakonu o sudovima država je odgovorna za nepravilan ili nezakonit rad sudova, a utvrđeno je da je u ovom slučaju došlo do greške suda.

U kolovozu 2003. godine Općinski sud u Puli donio je rješenje o ovrsi prema kojem je tvrtka Nidus, u vlasništvu talijanskog državljana Angela Marchettija, morala općini Medulin platiti 630 tisuća kuna duga zbog neplaćene komunalne naknade za jedan restoran i jednu novogradnju. Kako bi se dugovanje podmirilo Zemljišno-knjižnom odjelu pulskog suda naloženo je da zabilježi ovrhu na nekretninu u vlasništvu tvrtke. Uslijedila je procjena nekretnine, te je početkom 2006. trebala biti organizirana javna dražba. Međutim, u međuvremenu je Marchetti zgradu i oranicu prodao firmi iz Čakovca te time onemogućio provođenje ovrhe.

Medulin je pak ostao bez svojih sredstava pa je odlučio tužiti državu zbog greške suda. Općinski sud u Rovinju 2008. odbija tužbu općine Medulin, a Županijski sud u Puli, koji je inače nadređen Općinskom sudu u Puli na kojem se propust dogodio, tu presudu potvrđuje 2012. godine. Međutim, predstavnici općine ne odustaju i traže reviziju od Vrhovnog suda RH koji 2018. vraća postupak na početak i prebacuje ga na Općinski sud u Rijeci.

U svojim iskazima državni službenici uglavnom su međusobno prebacivali krivnju. Objašnjavali su da je ovršnih spisa previše, te opisivali kako znaju biti naslagani u hrpama visokima i do pola metra, stoga ne čudi što im je jedan promakao. No, sud u Rijeci nije prihvatio njihova opravdanja. Zaključeno je da prema Zakonu o sudovima država mora platiti štetu općini Medulin budući da je odgovorna za štetu zbog nepravilnog ili nezakonitog rada sudaca.

Inicijalni izvor podatakahttps://www.telegram.hr/politika-kriminal/nije-li-nase-pravosude-divno-iskopali-smo-slucaj-u-kojem-drzava-mora-platiti-19-milijuna-kuna-zbog-blesave-greske-suda-u-puli/
InstitucijaRepublika Hrvatska
Procjenjeni iznos rastrošno
potrošenih javnih sredstava
1,9 milijuna kuna kn
Težinski indeksZnačajno ali ne senzacionalno („Ma daj, majke ti…“)Komentar tjedna

Članovi moje obitelji jesu zaposleni, ali ja ni na koji način nisam utjecao na njihovo zapošljavanje u javnim ili gradskim institucijama. Takve tvrdnje dolaze kao posljedica pokušaja udara sportsko-kriminalnog miljea.

Boris Peranović / tajnik daruvarskog HDZ-a