01. svibanj 2018

Udruga mladeži neaktivna već osam godina, a financira se iz proračuna?

Većina dojava građana se uglavnom bave događanjima u lokalnim sredinama. Jedna od njih je i dojava koju smo zaprimili o događanjima iz male općine iz Zadarske županije, Općini Bibinje. Tako smo zaprimili dojavu koja glasi: “Imam saznanja da udruga mladeži već dugi niz godina dobiva 20000 kn od općine Bibinje, udruga je u svojih desetak godina organizirala svega 4-5 koncerata i to u prvoj i drugoj godini postojanja udruge na kojim su također uprihodili određenu svotu novaca bez ikakvog računa da je izdat ikom,Udruga koliko ja znam već dugo nije aktivna i iskreno me zanima tko raspolaže s tim novcima”.

Odlučili smo provjeriti navode građanina koji je prijavio slučaj i otkrili smo kako ne postoje javno dostupni stranici o udruzi. Ne postoji ni internet stranica, niti službena mail adresa. Jedina poveznica su grupa na Facebooku i profil na stranici Poslovna.hr. Također ih se po postojećem imenu ne može naći ni u registru neprofitnih organizacija, niti u sudskom registru trgovačkih društava. Poveznica na Poslovna. hr navodi kako je Udruga mladeži Bibinja osnovana 1996. godine, a da je glavna osoba Jure Fuzul. Jure Fuzul je sudeći po pretraživanju bivši predsjednik mladeži HDZ-a Bibinja i aktualni čelnik Turističke zajednice Bibinja. No, gotovo ništa ne postoji o njegovim aktivnostima u spomenutoj udruzi.

Neaktivni na Facebooku zadnjih osam godina

Udruga mladeži Bibinja je zadnji put na Facebooku bila aktivna davne 2010. godine. Sudeći po slikama i objavama. Spominju se neke aktivnosti održane 2009. godine i 2010. godine, često i pod pokroviteljstvom same Općine Bibinje. Udruga je organizirala humanitarne aktivnosti, koncerte i maškare ali sve je organizirano prije više od osam godina i uglavnom pod tuđim pokroviteljstvom.

Moguće je da je navedena udruga imala i druge manje javnosti vidljive aktivnosti, no poprilično je nevjerojatno da u osam godina nije organiziran niti jedan javno vidljiv događaj. Sve i da je bilo aktivnosti, pitanje je o kakvim se aktivnostima radilo ako barem lokalna mladež nije upoznata s tim. Kako je i vidljivo po prijavama građana.

Provjerili smo i navode o tome da svake godine Udruga mladeži dobije od Općine Bibinje 20 tisuća kuna. Javno dostupni podaci o financiranju Udruge mladeži sastoje se od Službenih glasnika Općine Bibinje. Glasnici sadrže podatke o financiranju. Tako su u proračunu za 2011., 2015. i 2017. po Službenim glasnicima predviđeni iznosi od 15 tisuća kuna za Udrugu mladeži. Nije navedeno na temelju čega su predviđeni iznosi i jesu li potrošeni. Također je nepoznato jesu li i u drugim godinama financirani. Podatke smo zatražili i od Općine, no do trenutka teksta nismo dobili podatke. Od Udruge mladeži se i teško može dobiti podatke, s obzirom na to da nigdje nije ni navedena službena mail adresa. Zbog navedenih razloga je gotovo nemoguće i provjeriti što je bilo s novcima koji su navodno uprihođenima od organiziranja koncerta bez izdavanja računa.

Inicijalni izvor podatakaPoslovna.hr, Službeni glasnik Općine Bibinje
InstitucijaUdruga mladeži Bibinja
Težinski indeksMinorno ali masovno („Ima toga…“)
Linkovi

http://www.poslovna.hr/lite/umb-izlaz/191814/subjekti.aspx

Službeni glasnik