04. rujan 2019

Suglasnost HEP-u za zaduženje od 1,2 mlrd. kuna i HAC-u od 400 milijuna eura uz jamstvo

Vlada je dala suglasnost Hrvatskoj elektroprivredi (HEP) za zaduženje u iznosu od 1,2 milijarde kuna putem izdanja korporativne obveznice, dok je Hrvatskim autocestama (HAC) dala suglasnost i državno jamstvo za kredit u iznosu od 400 milijuna eura.

HEP će se na tržištu kapitala zadužiti izdavanjem korporativne obveznice u iznosu od 1,2 milijarde kuna, a za osiguranje adekvatne likvidnosti, podmirenja obveza HEP Grupe, financiranje investicija za 2019. te potreba djelomičnog restrukturiranja duga.

HAC je dobio suglasnost Vlade i državno jamstvo za kredit u iznosu od 400 milijuna eura, čime će refinancirati kredit koji dospijeva u rujnu ove godine, a kojeg je HAC podigao prije pet godina kod Deutsche Bank.

“S ovim današnjim odlukama zaokružujemo priču, jer ovdje govorimo o jednom specifičnom kreditu koji je uzet 2014. od Deutsche Bank i koji dospjeva u rujnu, za nekoliko dana. Tih 400 milijuna eura s ovom odlukom, i suglasnosti o izdavanju jamstva, zapravo refinanciramo po značajno povoljnijim uvjetima”, rekao je ministar Marić novinarima.

Inicijalni izvor podatakaJutarnji list
InstitucijaMinistarstvo financija
Težinski indeksSramotno („Ne mogu vjerovat…“)
Linkovi

Jutarnji list