12. kolovoz 2018

Sud u 20 godina nije završio ostavinski postupak između dva brata?!

Poznato je kako je hrvatsko pravosuđe nerijetko sporo, a poneki sporovi traju desetljećima.

Slučaj Slobodan Dodoje iz Splita još jednom dokazuje kako pravna država u Hrvatskoj ne funkcionira.

Dodoja čeka dva desetljeća Općinski sud u Splitu da okonča ostavinski postupak nakon smrti oca mu. Na slučaju su se izmijenila tri suca i četiri sudska savjetnika Općinskog suda u Splitu, a on još uvijek nije riješio pitanje nasljedstva. U tom periodu čak je podnio kaznenu prijavu protiv pojedinih djelatnika Grada Splita i Ureda državne uprave Splitsko-dalmatinske županije Split, što je samo dodatno pridonijelo njegovu razočarenju, jer rješavanje prijave stagnira, kao i rješavanje ostavinskog predmeta, piše Slobodna Dalmacija.

Dodoja kaže kako je otac umro 1998. godine i te godine je pokrenut ostavinski postupak u kojem su nasljednici brat i on.

“U prosincu te godine je doneseno rješenje o nasljeđivanju, na koje sam se žalio, te je Županijski sud u Splitu vratio predmet na ponovno odlučivanje. Postupak ponovno kreće, da bi 2003. godine bila doneseno rješenje da se postupak prekida i ja sam upućen u parnicu. Žalim se na tu odluku i polovicom 2007. godine viši sud ukida sporno rješenje o prekidu postupka i opet kreću ročišta na Općinskom sudu u Splitu. Postupak se rasteže do 2011. godine, kada je ponovno donesena odluka o prekidu istog dok se okonča parnica koja se vodi usporedno i vezana je za pravo vlasništva na 4200 metra četvorna u Dugopolju”, opisao je kronologiju Dodoja.
Kaže i kako je Vrhovni sud dosudio kako se postupak treba okončati u roku od šest mjeseci, ali se to nije dogodilo. Ne zna se ni otprilike kad bi trebao kraj mučnom postupku.
Dodoja je podnio i  kaznenu prijavu protiv pojedinih djelatnika Grada Splita i Ureda državne uprave Splitsko-dalmatinske županije Split.
“Suci se ne kažnjavaju za propuste, ne podnose se prijave protiv odgovornih u uredima državne uprave za propuste i nelegalnosti. Doživio sam da suci rade pristrano svoj posao, prilažu nevaljalu dokumentaciju, gube papirologiju iz spora, rade grube povrede zakona o parničnom postupku, ne poštuju Ustav i odluke Vrhovnog suda… Prolaze nekažnjeno uz sudački trik da kada debelo pogriješe sami prilože zahtjev za izuzećem. Takvom očajnom stanju dodatno doprinosi nesrazmjer i nekoordinacija između sudsko-zemljišnih i katastarskih knjiga-dokumentacija”, pojasnio je sve užase hrvatske birokracije Dodoja.

Inicijalni izvor podatakaSlobodna Dalmacija
InstitucijaOpćinski sud u Splitu
Težinski indeksSramotno („Ne mogu vjerovat…“)
Linkovi

Slobodna Dalmacija
Komentar tjedna

Zakon nam onemogućava da kao lokalna uprava osiguramo isplatu plaće radnicima. Takvu bi mogućnosti objeručke prihvatili kada bi se konačno država značajno decentralizirala i kada bih imali fiskalne mogućnosti i zakonske ovlasti da možemo intervenirati kad je to potrebno.

Boris Miletić / Gradonačelnik Pule