24. studeni 2018

Povećava se rast državnih službenika, ponajviše u pravosudnim tijelima

Svaka hrvatska Vlada do sada je ponavljala kako im je reforma državne uprave prioritet, no umjesto da se smanjuje glomazni aparat, iz mandata u mandat on se povećava.

U samo godinu dana broj zaposlenih državnih službenika veći je za gotovo 2700 ljudi.

Dok ministar uprave Kuščević uvjerava kako Vlada ne gomila državne službenike i poštuje zabranu zapošljavanja, brojke mu ne idu u prilog.

Krajem rujna prošle godine u državnoj upravi radilo je oko 68 tisuća ljudi. U godinu dana broj zaposlenih raste na 70.781 zaposlenog.

“Tu imamo velik broj službenika za EU projekte koje smo morali zaposliti, a njihova plaća se financira iz projekta”, odgovorio je Kuščević na ove podatke, piše Dnevnik.hr.

Najveći rast zabilježen je u pravosudnim tijelima. Prošle godine bilo je 7.704 zaposlena, a ove ih je čak 10 tisuća. U agencijama i ostalim tijelima broj raste s 9895 na oko 10 i pol tisuća. Po Ministarstvima – lagano pada, iako je Crna knjiga već ranije pisala kako su izvješća Državne revizije otkrila kako se u pojedinim ministarstva događa rast zapošljavanja u odnosu na prošlu godinu.

Inicijalni izvor podatakaMinistarstvo uprave
InstitucijaVlada RH
Težinski indeksVelika muljaža koju birači ne vole („Lopovi jedni!“)
Linkovi

Dnevnik.hr
Komentar tjedna

Članovi moje obitelji jesu zaposleni, ali ja ni na koji način nisam utjecao na njihovo zapošljavanje u javnim ili gradskim institucijama. Takve tvrdnje dolaze kao posljedica pokušaja udara sportsko-kriminalnog miljea.

Boris Peranović / tajnik daruvarskog HDZ-a