21. kolovoz 2019

Hrvatska: 313 turističkih zajednica u kojima radi 229 direktora

U Republici Hrvatskoj postoji čak 313 turističkih zajednica plus HTZ, vidljivo je iz Upisnika turističkih zajednica koje vodi Ministarstvo turizma. Prema dostupnim podacima, u njima je zaposleno 229 direktora i 84 predsjednika turističkih zajednica. Na njihove plaće Hrvatska turistička zajednica ove će godine potrošiti oko 330 milijuna kuna, iako se sama financira uglavnom od članarina gotovo svih gospodarskih subjekata. Plaćaju ju i oni koji nemaju nikakve veze s turizmom, a troškovi se u manjim mjestima i gradovima okvirno kreću od par stotina tisuća do milijun i pol kuna.

Vrijedi spomenuti i da po broju turističkih zajednica prednjači Splitsko-dalmatinska koja ih ima 43, slijedi Primorsko-goranska s 38 TZ-ova, Istarska i Zadarska županija ih imaju po 33, Dubrovačko-neretvanska ima 20, Šibensko-kninska 18, Zagrebačka županija 13, Osječko-baranjska 12, Krapinsko-zagorska, Sisačko-moslavačka županija i Ličko-senjska ih imaju po 11, Karlovačka 10, Varaždinska 9, Koprivničko-križevačka i Brodsko-posavska po 8, Bjelovarsko-bilogorska, Virovitičko-podravska, Požeško-slavonska, Vukovarsko-srijemska i Međimurska županija ih imaju po 7 i Grad Zagreb jednu.

Inicijalni izvor podatakaIndex.hr
InstitucijaHTZ
Težinski indeksZnačajno ali ne senzacionalno („Ma daj, majke ti…“)
Linkovi

Index.hr
Komentar tjedna

Članovi moje obitelji jesu zaposleni, ali ja ni na koji način nisam utjecao na njihovo zapošljavanje u javnim ili gradskim institucijama. Takve tvrdnje dolaze kao posljedica pokušaja udara sportsko-kriminalnog miljea.

Boris Peranović / tajnik daruvarskog HDZ-a