10. lipanj 2019

Spravu za igralište koja košta 180.000 kuna, Grad Zagreb plaća 440.000

Što mislite koliko košta jedna obična drvena klupa, ona kakve svaki dan gledamo po parkovima? Ako je prodavatelj gradska tvrtka Zrinjevac, kupac grad Zagreb, a platitelji porezni obveznici, njena se cijena penje i do tri i pol tisuće kuna. Ako ste sluičajno pomislili da je ta cifra suluda, ostat ćete uistinu šokirani kad vidite koliko je tvrtka Zrinjevac gradu Zagrebu naplatila spravu za igranje na dječjem igralištu u susjednoj četvrti  Remetinečki gaj. Odgovor je 260 tisuća kuna više od cijene koja se može naći direktno kod dobavljača. Spravu koja u redovnoj prodaji košta 180 tisuća, građani Zagreba platili su vrtoglavih 440 tisuća kuna. Zrinjevac je inače tek jedna od 24 podružnice koje čine Zagrebački Holding.

“Neki od dobavljača i proizvođača zapravo ne žele dati u javnost svoje cjenike. Do nekih sam uspjela doći u kojima 30-ak analiziranih sprava velika većina je bila skuplja kada bi se kupovala od Zrinjevca nego od dobavljača. Razlika je između 45 i 50%”. Grad Zagreb je spravu za dječje igralište preplatio 263 tisuće kuna više nego što bi ona koštala da se kupovala direktno od dobavljača. Bez PDV-a!”, za RTL-ovu emisiju Potragu je izjavila Suzana Dobrić Žaja, arhitektica.

 

Inicijalni izvor podatakaRTL
InstitucijaGrad Zagreb
Procjenjeni iznos rastrošno
potrošenih javnih sredstava
260.000 kuna kn
Težinski indeksMinorno ali posebno („Vidi, vidi…“)Komentar tjedna

Članovi moje obitelji jesu zaposleni, ali ja ni na koji način nisam utjecao na njihovo zapošljavanje u javnim ili gradskim institucijama. Takve tvrdnje dolaze kao posljedica pokušaja udara sportsko-kriminalnog miljea.

Boris Peranović / tajnik daruvarskog HDZ-a