03. svibanj 2019

Državne tvrtke podijelile 118 milijuna kuna, doniraju i gubitaši

Tvrtke u državnom vlasništvu prošle godine su podijelile više od 100 milijuna kuna. Samo doniranje ne bi bilo problematičmo da nisu u pitanju državni novci, odnosno da navedene tvrtke ne žive od „donacija“ poreznih obveznika. Prema podacima Ministarstva državne imovine, takve tvrtke prošle su godine dale sponzorstva i donacije u vrijednosti od 118 milijuna kuna. Među njima nalaze se i one koje posluju u minusu, što ih ne sprječava da novac koji je poklonjen njima, poklone nekome trećem.

Croatia Airlines, zrakoplovni prijevoznik u državnom vlasništvu prošle je godine imao gubitak od oko 80 milijuna kuna, ali je drugima ipak poklonio nešto više od 1,6 milijuna kuna. Najviše je dobio HNS, čak 666 tisuća kuna, a slijede Hrvatski olimpijski odbor s 600 tisuća te Sportske igre mladih koje su primile donaciju u iznosu od 112,5 tisuća kuna.

Jedan od najpoznatijih gubitaša, državna HŽ Infrastruktura, koja iz proračuna prima blizu milijardu kuna godišnje, dok istovremenom ima samo oko 250 milijuna svojih prihoda, prošle godine je donirala 416 tisuća kuna.

Najveći donator među velikim državnim kompanijama jest HEP koji je prošle godine donirao oko 55 milijuna kuna. HEP donira u različite svrhe, od sportskih klubova, do pomaganja raznih udruga i slično.

Hrvatske autoceste također su jedan od većih sponzora i donatora. HAC je prošle godine na donacije i sponzorstva potrošio čak 11,6 milijuna kuna. Iako je iznos velik, dio donacija je opravdan, budući da se radi o besplatnom prolazu kroz naplatne kućice za razne državne i javne službe poput MUP-a, Hitne pomoći, budući da se takva praksa knjiži kao donacija.

Hrvatske šume također dijele donacije, na što su prošle godine potrošile oko 1,6 milijuna kuna. Na listi primatelja donacija su uglavnom fizičke osobe koje su primile dvije, tri tisuće kuna. Iz Hrvatskih šuma pojašnjavaju da se zapravo radi o donacijama ogrjevnog drva za potrebite.

Inicijalni izvor podatakahttps://www.index.hr/vijesti/clanak/drzavne-firme-doslovce-dijele-nase-milijune-evo-kome-i-koliko/2079130.aspx?fbclid=IwAR3qGAiLtb5qFr2jCWMeeATTKGepVXcmh6m9R9waa_0mtuPUTex1BbSp0yk
Težinski indeksVelika muljaža koju birači ne vole („Lopovi jedni!“)Komentar tjedna

Članovi moje obitelji jesu zaposleni, ali ja ni na koji način nisam utjecao na njihovo zapošljavanje u javnim ili gradskim institucijama. Takve tvrdnje dolaze kao posljedica pokušaja udara sportsko-kriminalnog miljea.

Boris Peranović / tajnik daruvarskog HDZ-a